neděle 17. května 2015

Osobitost, chaos, moře, únik z reality... To je Malta!

2 týdny "nadupané" zážitky. Tak bych jednoduše vystihla můj jazykový kurz na Maltě.

Maltu bych popsala jako ráj pro turisty a hlavně pro mladé. Život tady si ale nedokáži představit, myslím, že by mě časem trochu nudil. Jazykový kurz si ale těžko dokáži představit na lepším místě. Malta je prosluněný ostrov plný možností něco zažít. Je to místo, které slovo "kriminalita" snad ani nezná, takže ničemu nevadí, když ve 4 ráno bloumáte městem. Všechno je tu trochu chaotické, ale dává to tomuto ostrovu určitou osobitost. Z maltské dopravy by průměrný český řidič zešílel. Ty úzké uličky, davy turistů (a to není léto), autobusy... Klaksony u auta se tu používají snad častěji než brzdy a soudím, že nejstresovějším povoláním tady je řidič MHD. Lidé tu nemývají špatnou náladu, není toho mnoho, co by jim chybělo. Jsou velmi nápomocní, vcelku otevření, ale srdečnost jsem u nich tolik jako u některých jiných národů necítila. Jižanský temperament se u nich také nezapře, obzvlášť když po 30 minutách na zastávce bez zastavení projede už třetí autobus. Noční život je pro studenta skutečně pohádkou, které byste nevěřili, kdyby vám ji někdo vyprávěl. Nejenže je tu všechno levné, ale často se stane, že za celou noc nezaplatíte vůbec nic, protože na každém rohu dostanete nějaký voucher. Moře je tu nádherně čisté, především pak na ostrově Comino v Blue Lagoon. Dalším impresivním místem, na které by se člověk vydržel dívat hodiny, je Azure window na ostrově Gozo. Nádhera! Tahle země prostě má co nabídnout! 

Nepřijela jsem sem ale pouze na dovolenou. Samozřejmě jsem chtěla zapracovat na své angličtině. Chodila jsem do am Language School na 4 hodiny denně a musím říct, že snad nedokážu najít jedinou výhradu k výuce, k lidem ani k prostředí. Moje učitelka byla perfektní, učení s ní bylo velmi přirozené a zároveň jsme se toho spoustu dozvěděli a osvojili. Velmi oceňuji styl školy, jakým přistupuje ke studentům, aby se nikdo necítil jako páté kolo u vozu. Pracuje tam totiž několik studentů z celé Evropy pro intership, vymýšlí školní aktivity a ukazují studentům "co, kde a jak". Po týdnu jsem se adaptovala a začala se tu cítit skoro jako doma. Z povrchního konverzování se díky všem těmto zážitkům vytvořila skutečná přátelství s lidmi z Evropy, východní Asie, Latinské Ameriky i Afriky. Kdybych měla jmenovat ty nejlepší aktivity zmínila bych rozhodně BBQ na střeše, Mexican party, Jazz night ve Valettě, výlety po ostrovech, potápění,... Bylo toho opravdu spoustu.

Milá hostitelská rodina, čisté moře, skvělí lidé, zlepšení angličtiny,... Odjíždím z Malty plná dojmů a inspirace a přemýšlím, že za rok touto dobou se sem za odměnu po maturitě opět vydám.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář k našemu blogu.